05. Timeouts

5.1 Timeouts

Elk team mag twee time-outs per wedstrijd aanvragen. De duur van de time-out is één minuut. Een time-out kan op elk moment worden aangevraagd (ook na een doelpunt, maar niet nadat een strafworp is toegekend of tijdens een VAR-beoordeling), door de coach van het team dat in balbezit is door "time- out" te roepen en met zijn handen het T-gebaar te maken naar de secretaris of scheidsrechter. Een team heeft balbezit wanneer een van zijn spelers de bal vasthoudt of ermee zwemt. Als een time-out wordt aangevraagd, onderbreekt de secretaris of scheidsrechter het spel onmiddellijk met een fluitsignaal en keren de spelers onmiddellijk terug naar hun eigen speelhelft. Een time-out kan ook worden aangevraagd met behulp van elk apparaat dat is goedgekeurd voor gebruik tijdens de wedstrijd. 

5.2 Spelhervatting bij time-out

Het spel wordt hervat na het fluitsignaal van de scheidsrechter door het team dat in balbezit is met het in het spel brengen van de bal op of achter de middenlijn, behalve als de time-out wordt aangevraagd vóór het nemen van een hoekworp. Die worp blijft gehandhaafd. 

5.3 Teveel time-outs aanvragen

Als de coach van het team in balbezit één (of meer) time-out(s) meer aanvraagt dan waar het team recht op heeft, wordt de wedstrijd onderbroken en wordt de wedstrijd hervat door een speler van de tegenpartij die de bal in het spel brengt op de middenlijn. 

5.4 Time-out aanvragen bij geen balbezit

Als de coach van het team dat niet in balbezit is een time-out aanvraagt, wordt de wedstrijd onderbroken en wordt een strafworp toegekend aan de tegenpartij. Na het aanvragen van deze illegale time-out verliest de coach het recht om een legale time-out aan te vragen als het team er nog een had. 

5.5 Hervatting na time-out

Bij de hervatting na een time-out mogen de spelers elke positie in het speelveld innemen, rekening houdend met de spelregels met betrekking tot het nemen van hoekworpen.